Chałwa lniana słonecznikowa to niepowtarzalna mieszanka żurawiny, słonecznika oraz nieodtłuszczonego siemienia lnianego. Głównym składnikiem chałwy są ziarna słonecznika.
Dzięki dużej zawartości magnezu, który poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi, spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.Ważną rolę w nasionach słonecznika odgrywają też: witamina A, poprawiająca widzenie o zmroku i dbająca o ładny koloryt skóry oraz witamina D, zapobiegająca krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są bogate w witaminę E oraz kwas foliowy, a to połączenie jest idealnym zestawem dla układów: krążenia i nerwowego. Są popularną i smakowitą przekąską. Słonecznik jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6 odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność organizmu, łagodzącej skutki uboczne leków, zapobiegającej zespołom napięcia przedmiesiączkowego, pomagającej zwalczać ból i działającej odmładzająco. Ze względu na dużą zawartość witaminy E, spożywaniu słonecznika w codziennej diecie przypisuje się profilaktyczne działanie w chorobach serca, obniżaniu poziomu cholesterolu, a także zmniejszaniu ryzyka powstawania raka jelita grubego. Pestki słonecznika zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i łagodzący objawy alergii. W nasionach słonecznika są też: żelazo, niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała, oraz potas obniżający ciśnienie krwi wskazane więc dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Siemię lniane zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, a także oleistych bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 oraz cynk, witaminę E, sole mineralne, lecytynę oraz lignany. Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu, wspaniale wpływają na stawy, regulują układ hormonalny. Siemię lniane zawiera błonnik pokarmowy, jest także bogate w substancje śluzowe, działa osłonowo i łagodząco na przewód pokarmowy.
Żurawina dodaje chałwie słodkości, kwaskowatości oraz wielu witamin, flawonoidów,
Orzechy arachidowe dostarczają dużo błonnika a ich kawałeczki działają jak wymiatacze z naszych jelit. Oprócz wielu wartości odżywczych, substancji oleistych bardzo wyraźnie wpływają na smak chałwy lnianej firmy GJ-Gacjana.
Wartości odżywcze:(w 100 g produktu)
Białko 12,54 g
Węglowodany 46,60 g
w tym cukry ogółem 45 g
Tłuszcze 16,60 g
Wartość energetyczna w 100g:
403,1 kcal / 1693 kJ
Skład:
żurawina,
orzechy arachidowe,
siemię lniane.
Zawartość:
lignany
kwas oleinowy
błonnik
witamina E
witaminy z grupy B
kwas foliowy
magnez
chrom
selen
bez glutenu
bez dodatku cukru
bez sztucznych barwników
Właściwości wynikające ze składu produktu:
- pomaga w walce z otyłością,
- obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu,
- przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom,
- działa osłonowo i łagodząco na przewód pokarmowy,
- niweluje niekorzystne skutki działania wolnych rodników,
- łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy,
- jest naturalnym antybiotykiem, pomocnym w walce z grypą, infekcjami górnych dróg oddechowych,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo,
- usuwa chorobliwe zmęczenie, bóle głowy, bezsenność,
- wspomaga pracę mózgu
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Klient: Pi...ia, data zakupu 17-06-2015 21:49
Klient: Ma...ka, data zakupu 06-06-2015 02:17