Twój koszyk jest pusty ...

Kategorie

Kontakt

  • proGSM Radosław Pasek
    ul. Kazimierza Wielkiego 1
    58-100 Świdnica
    NIP: 884-209-94-57
  • E-mail:sklep@olivita.pl
  • Telefon74 853 00 00
    508 241 313
  • Fax74 853 00 00
  • Gadu Gadu2468351
  • Godziny działania sklepupn. - pt. 10.00 - 19.00, w soboty 10.00 - 14.00

Informacje

Bestsellery

Hity sklepowe

Systemy płatności

  • tpay.com

Chmura tagów

» Czarnuszka - Złoto faraonów

Czarnuszka - Złoto faraonów

 

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) jest rośliną biblijną.
 

                                                   alt
W Egipcie stosowana była już kilka tysięcy lat temu.
Olej z Czarnuszki ma dużą wartość odżywczą oraz leczniczą, jest bogaty w witaminę F, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinony).


Olej z czarnuszki Nasiona czarnuszki

Jako środek leczniczy nasiona czarnuszki są używane od czasów starożytnych. 
W świecie arabskim Czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum. Można tam często spotkać się ze stwierdzeniem, że „Czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”.  Do dziś mówi się o niej "złoto faraonów".


Olej z czarnuszki jest ZIMNOTŁOCZONY, NIEOCZYSZCZONY, BIOLOGICZNIE AKTYWNY. Olej z czarnuszki produkowany jest w unikalnej technologii na zimno, gdzie zaraz po wytłoczeniu spływa do chłodni i naturalnie sedymentuje w szczelnych pojemnikach. Sprzedaż i przechowywanie odbywa się wyłącznie z lodówek – stąd nazwa 10 stopniowy. Stała kontrola nad procesami tłoczenia, sedymentacji, dystrybucji zapewnia mu najwyższą jakość charakteryzującą się biologiczną aktywnością zawartych w nim substancji czynnych, które wspomagają leczenie wielu jednostek chorobowych.


Substancje czynne:

Olej z czarnuszki zawiera nigellę, sterol, beta fitosterol. Nigella zapobiega skurczom oskrzeli wywołanym przez histaminę i dlatego stosowana jest w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i kaszlu. Sterol i beta sterol zawarte w oleju z czarnuszki mają działanie przeciw obrzękowe (przeciw wysiękowe).

Zastosowanie:

Olej z czarnuszki wspomaga czynności trawienne, pomocny w wzdęciach, przy nadkwasocie i nieświeżym oddechu, działa mikrobójczo i antybakteryjnie, wspomaga prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż przeciwdziała odkładaniu się lipidów w naczyniach krwionośnych, poprawia krwioobieg oraz normalizuje ciśnienie tętnicze, bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu oraz w regeneracji organów. Oddziałuje na układ immunologiczny, wspomaga leczenie alergii i wzmacnia odporność, pomocny w astmie, zapaleniu oskrzeli, kaszlu, katarze siennym, liszajach, łuszczycy, trądziku, bólach głowy, stawów i zębów. 

Olej z Czarnuszki doskonale się sprawdza w kuracjach przeciw pasożytom, szczególnie pomocny w leczeniu grzybic. 

Przydatny przy podatności na infekcje i w stanach wyczerpania. Obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów. 

Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby.


Oto 20 powodów dla których czarnuszkę oraz jej olej warto pokochać:
 

1. Ma działanie immunoprotekcyjne. Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów stojących na straży naszego zdrowia. Warto sięgnąć po czarnuszkę szczególnie teraz, na przełomie sezonów, aby wzmocnić organizm.
 

2. Poprawia samopoczucie alergikom. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Czarnuszka – podobnie jak witamina C – jest świetnym antyhistaminikiem.
 

3. Pomocna dla astmatyków. Po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki uzyskano znaczącą poprawę u 80% badanych (szczególnie pozytywnie odpowiadały dzieci): poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech i można było zmniejszyć dawki konwencjonalnych farmaceutyków (inhalatorów).
 

4. Pomoże uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów. Naprawdę nie jest konieczne jadanie martwych tkanek zwierzęcych, skoro można używać czarnuszki. 
 

5. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Naukowcy podejrzewają, że stoi za tym spora zawartość tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida Albicans. W dobie powszechnego zagrzybienia jak również zbliżającego się przełomu sezonów skutkującego jak zwykle wzrostem  przeziębień, gryp, infekcji zatok, oskrzeli itd. – warto o tym fakcie pamiętać. 
 

6. Ma również działanie przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych. Czarnuszka dzięki poprawie funkcji układu immunologicznego skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego. Pod tym kątem olej z czarnuszki ma działanie silniejsze nawet od oleju czosnkowego.
 

7. Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania. W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.
 

8. Pomaga pozbyć się nadciśnienia. Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
 

9. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.
 

10. Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.
 

11. Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy(zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych – działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.
 

12. Pomaga opanować zmiany skórne. Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym. To ostatnie mogę potwierdzić własnym niedawnym doświadczeniem: kiedy w środku lata podczas prac w ogródku nieopatrznie spiekłam sobie odsłonięty kark, prosiłam następnie męża aby kilkukrotnie w ciągu dnia smarował mi obolałe miejsce olejem z czarnuszki (nie miałam akurat w domu kapsułek z witaminą E) i w ciągu najbliższej doby miejsce to było wyleczone z oparzenia słonecznego – naskórek był w doskonałym stanie, ból zniknął, złuszczenie naskórka nie nastąpiło. Doskonałe remedium!
 

13. Ma działanie antycukrzycowe. Reguluje poziom cukru we krwi: działa  ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
 

14. Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki. Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego.
 

15. Chroni przed osteoporozą. Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu.
 

16. Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy. Stwierdzono działanie antydepresyjne, sedatywne (uspokajające) i anksjolityczne (przeciwlękowe) czarnuszki. Można powiedzieć, że działa jak adaptogen zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie. Obiecująco przestawia się czarnuszka również jako oręż w zwalczaniu symptomów epilepsji czy choroby Parkinsona.
 

17. Pomocna w przypadku chorób autoimmunologicznych. Znowu kłaniają się niezwykłe właściwości antyzapalne, antyhistaminowe i zmniejszające stres oksydacyjny, dzięki którym czarnuszka przynosi chorym poprawę samopoczucia w postaci zmniejszenia symptomów.
 

18. Doskonała na problemy z włosami. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.
 

19. Przyspiesza gojenie się ran. Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. zagoją się szybciej dzięki czarnuszce.
 

20. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących, a nawet stwierdzono jej działanie antykoncepcyjne podobne do etynyloestradiolu (syntetycznego estrogenu, składnika współczesnych tabletek antykoncepcyjnych), nie wykazując jednocześnie aktywności estrogenowej. Dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.



Sposób użycia:

  • Jako przyprawa w kuchni
  • W postaci oleju tylko na zimno. łyżeczka od herbaty 2 razy dziennie. Można również stosować na włosy i skórę a także do masażu na obolałe miejsca lub do okładów.
  • Jako napar czyli łyżkę zmielonych nasionek zalewamy wrzątkiem, parzymy około 20 min. odcedzamy. Można stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).
  • W postaci nalewki: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalewamy szklanką alkoholu 40% i odstawiamy na co najmniej tydzień, po czym należy przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.


Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze 5-10 st. C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. 
Chronić przed źródłem światła.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl