Właściwości oleju z ostropestu (Oleum Silybum marianum)
Jest to starożytne ziele pochodzące z Samarii i niektórych części Izraela. Stosowane od tysiącleci jako lek na wątrobę.
W Niemczech nasiona ostropestu i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby.
Wykazano również, że preparaty z ostropestu obniżają poziom cukru we krwi u diabetyków i normalizują poziom cholesterolu w hipercholesterolemii ( Fuchs i in. 1997, Shane 2001, Simanek i in.) oraz zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i chorobom pęcherza moczowego [Tyagi i in. 2004].
Związki zawarte w ostropeście mają również działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń, a nawet antynowotworowe (czerniak) [Flora i in. 1998, Dhanalakshmi i in. 2004, Li LinHao i in. 2004
Olej pozyskiwany z ostropestu ma więc właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych (Fuchs i in. 1997, Braun 2003, Sridar i in. 2004). Jest też silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki (Katiyar 2002, Cevolani i in. 2003, Ferguson 2005).
Korzystne zmiany obserwowano lecząc chorych z zaawansowaną marskością wątroby i u alkoholików (Ożarowski i wsp. 1987).
Wykorzystuje się z ostropestu przede wszystkim właściwości odtruwające i ochronne miąższ wątroby ale tez i nerek , przed niszczącym działaniem trucizn (Salmon 2002, Ferguson 2005).
Od dawna znane jest korzystne działanie w krwawieniach wewnętrznych i oraz krwawieniach z narządów kobiecych i dlatego jest stosowany w zwalczaniu krwawienia z nosa, jelita grubego, żylaków odbytu, przedłużonych miesiączkach (Ożarowski i wsp. 1987).
Reguluje czynności trawienne zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając apetyt i dlatego podaje się w niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach i odbijaniu, a niekiedy w bólach głowy typu migrenowego, obniżonym ciśnieniu i chorobie lokomocyjnej(Ożarowski i wsp. 1987).
Owoce ostropestu zawierają 2-4 % mieszaniny flawonolignanów, zwanych sylimaryną. W jej skład wchodzą sylibina, sylidiamina i sylikrystyna o podobnej budowie i własnościach fizykochemicznych oraz izosylimaryna, 2,3-dehydrosylimaryna, 2,3-dehydrosylikrystyna i tzw. sylibinomery, czyli oligomeryczne pochodne sylimaryny. Ponadto występuje toksyfolina, alkohol dehydrokoniferylowy, kwercetyna, tyramina, histamina, śluz, kwasy organiczne, witaminy C i K, fitosterole, zwłaszcza ?-sitosterol, garbniki, białka, cukry (około 21 %) i tłuszcz z dużą ilością kwasu linolowego, a także minerały.
Wyciągi z owoców ostropestu mają szerszy zakres działania niż sylimaryna. (Ożarowski i wsp. 1987).
Olej z ostropestu stosujemy zewnętrznie i wewnętrznie.
Zastosowanie wewnętrzne oleju z ostropestu.
Zaleca się przyjmować olej 3 razy dziennie ok. 4 gramów (1 niecała mała łyżeczka przed jedzeniem).
Olej z ostropestu stosowany wg zaleceń nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Zastosowanie wewnętrzne oleju z ostropestu:
* zaburzenia funkcji wątroby
* zaburzenia dróg żółciowych tj. marskość wątroby, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby,
* zapalenie jamy ustnej,
* zapalenie dziąseł,
* zapalenie krtani,
* wydalanie substancji toksycznych z organizmu,
* obniża poziom cholesterolu,
* normalizuje procesy trawienia,
* wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate,
* polepsza wzrok,
* obniża ryzyko chorób serca i naczyń,
* wzmacnia system odpornościowy.
Zastosowanie zewnętrzne oleju z ostropestu:
* oparzenia,
* do leczenia trudno gojących się ran,
* procesy ropne,
* egzema,
* rumień,
* nadmierne rogowacenie skóry,
* w świerzbiączce i innych objawach alergii atopowej oraz kontaktowej.
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w porcji: 3 łyżeczki (12g) |
% RWS* w porcji |
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
444 kJ/ 108 kcal |
5 % |
Tłuszcz |
100 g |
12 g |
17 % |
W tym: |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
14 g |
2 g |
10 % |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
24 g |
3 g |
- |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
56 g |
7 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0 % |
W tym cukry |
0 g |
0 g |
0 % |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól |
0 g |
0 g |
0 % |
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 8 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.
Zastosowanie: na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Czechy/Polska
W celu ustalenia kraju pochodzenia aktualnej partii produktu prosimy o kontakt z działem handlowym Ol’Vita
Informacje o alergenach: może zawierać: gluten,sezam, soję,orzechy:ziemne,laskowe,włoskie,makadamia,migdały
Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch