Konopia to bardzo odżywcza roślina charakteryzująca się wysoką zawartością białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Konopie pozytywnie wpływają na metabolizm, trawienie, odporność oraz samopoczucie. Z ich właściwości korzystać można między innymi pijąc herbatę zaparzaną z jej liści, lub stosując w formie mąki - jako dodatek do różnego rodzaju potraw.
Konopie wspomagają zdrowy metabolizm komórek swoimi witalnymi składnikami i wzmacniają system odpornościowy. Zapewniają ludzkiemu ciału wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu komórek przy życiu, a także wpływają na zawartość istotnych hormonów i zrównoważonej ilości lipidów we krwi.
Żywność konopna jest idealnym wysoko białkowym jedzeniem. Jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa - zajmuje 2 miejsce w świecie roślin zaraz po soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Jest wolne od choresterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Nigdzie indziej w naturze nie występuje bardziej kompletne źródło białka.
Jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają paliwo i błonnik pokarmowy dla sprawnego trawienia. Wszystkie z tych cennych właściwości są wykorzystywane bezpośrednio jako substancje pomocnicze w metabolizmie organizmu. Mąka z konopii bogata jest w kwasy tłuszczowe: kwas gamma linolenowy, kwas stearydynowy. Charakteryzuje się również dużą zawartością witamin (grupa B, E) i minerałów takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo.
Sposób użycia:
Delikatny orzechowy smak mąki konopnej sprawia, że idealnie nadaje się ona jako dodatek do wielu dań. Sprawdza się przy gotowaniu, pieczeniu chleba (w ilości 10%), jako dodatek do koktajli, smoothie lub dekoracyjna posypka. Można z powodzeniem używać jej jako zagęstnika do zup lub sosów oraz jako panierki. Podczas pieczenia/smażenia możesz zastąpić 10-15% zwykłej mąki mąką z konopi i piec jak zwykle.
Mąka konopna |
|
Składniki odżywcze na 100 g |
|
Węglowodany |
14,500 g |
Białka |
28,700 g |
Tłuszcze |
9,400 g |
Minerały |
4,900 g |
Woda |
3,400 g |
Błonnik |
42,000 g |
Sód |
0,005 g |
Witaminy |
0,010 g |
Zawatrość energrtyczna: 265 Kcal/1113 KJ |
|
Stosowane w produkcji pieczywa, ciastek, makaronów, deserów, mieszanek do pieczenia |
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Klient: Ur...ka, data zakupu 17-02-2015 17:12