Babka jajowata występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Uprawiana jest w Indiach, USA i Brazylii. Jej liście mają charakterystyczny lancetowaty kształt i posiadają delikatne owłosienie. Z rozety wyrastają kwiatostany w kształcie kłosa. Kwiaty babki jajowatej są drobne i mają kolor jasno zielonożółty. Owocem tej rośliny jest torebka zawierająca małe jasnobrunatne nasiona, których łupina jest bogata w związki śluzowe o zastosowaniu leczniczym.
Działanie:
Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika, podobnego do tego, który znaleźć można w siemieniu lnianym czy otrębach owsianych. Dzięki błonnikowi łupina babki jajowatej pochłania duże ilości wody wraz z toksynami, następnie pęcznieje i pomaga usunąć złogi z jelit. Działa mechanicznie, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając proces wypróżniania. Śluzy zawarte w łupinie działają osłonowo - powlekają złogi i dodatkowo ułatwiają ich wydalanie.
Zastosowanie:
Łuski nasion babki jajowatej od dawna stosowane są w leczeniu zaparć i biegunek jako środek dobrze absorbujący nadmiar płynów w jelitach. Dzięki śluzowi zawartemu w łuskach, babka jajowata stosowana jest przy leczeniu hemoroidów i stanów zapalnych jelit. Poleca się ją kobietom w ciąży i diabetykom. Badania wykazały także jej pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Ze względu na dużą zawartością naturalnego błonnika babka jajowata stosowana jest jako suplement diety wspierający odchudzanie. Dieta oczyszczająca prowadzona przy jednoczesnym zażywaniu produktów z udziałem łupiny babki przynosi większe efekty, ponieważ błonnik - pęczniejąc w żołądku - zmniejsza uczucie głodu. Łupiny babki mogą być stosowane nawet w dietach dla dzieci cierpiących na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Pozostałe wskazania do stosowania produktów z babki jajowatej to między innymi zespół jelita drażliwego (IBS), uchyłkowatość jelita oraz niedobór błonnika związany z codzienną dietą.
Sposób spożywania:
Babka jajowata spożywana jest w postaci nasion lub łupin razem z posiłkami lub napojami. Nie należy jej jeść w innej formie. Dodana do posiłków w postaci łusek lub nasion zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami. Aby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania rośliny, warto przyjmować ją w trakcie codziennych posiłków. Podczas leczenia z wykorzystaniem babki jajowatej bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów - w przeciwnym razie mogą wystąpić działania niepożądane jak odwodnienie, bóle brzucha i głowy.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.