Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Mąki » Mąka amarantusowa PREMIUM 250 g
Kontakt
Hity sklepowe
Systemy płatności
  • tpay.com
Raty/Leasing
i-Raty - raty online
i-Leasing - leasing online
Mąka amarantusowa PREMIUM 250 g

Mąka amarantusowa PREMIUM 250 g

Olvita

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 18,00 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 7,00 zł


dodaj do schowka

Kupując ten produkt otrzymasz od nas 7 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Kremowa, bardzo delikatna i puszysta , smak mało wyczuwalny, neutralny. Mąka amarantusowa powstaje z częściowo odtłuszczonych, zmielonych nasion amarantusa, powszechnie nazywanego szarłatem. Amarantus jest rośliną alternatywną dla zbóż pod względem składu aminokwasów egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Jest pożądanym produktem ze względu na wysoką zawartość skwalenu, bardzo silnego antyutleniacza, fitosteroli, jak i pod względem specyficznej frakcji lipidowej. Silne antyutleniacze przyczyniają się do wzmacniania ścian naczyń krwionośnych , ograniczają ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Nasiona szarłatu cechuje wyższa zawartość składników mineralnych w porównaniu z tradycyjnymi zbożami.
Dotyczy to głównie wapnia, fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Korzystniejszy jest również stosunek fosforu do wapnia. Na szczególną uwagę zasługuje żelazo, jest go bowiem w nasionach amarantusa więcej aniżeli w szpinaku, mięsie czy roślinach strączkowych. Dlatego mąka amarantusowa jest bardzo cenna dla osób mających problem z anemią. W tych szczególnych nasionach nasionach odnaleźć można również inne mikroelementy, jak: mangan, nikiel, chrom, cynk, miedź, selen, jod i kobalt. Jeśli zaś chodzi o witaminy , to podobnie jak w zbożach, występuje tam: kwas foliowy, pantotenowy, niacyna oraz witaminy z grupy B. Szczególnie cenna jest również wysoka zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny przede wszystkim do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u płodu. Ponadto kwas foliowy reguluje wzrost i rozwój komórek, stymuluje procesy krwiotwórcze oraz zapewnia sprawne funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit.
Mąka amarantusowa w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych produkowanych przez firmę Ol'Vita, musi zostać poddana obróbce termicznej czyli: pieczeniu bądź gotowaniu. Do wytworzenia ciasta należy przyjąć proporcje mąki amarantusowej do np pszennej jak 1:10. W innym przypadku ciasto będzie się kruszyć. Mąka ta jest idealna jako dodatek do mieszanek z innymi mąkami do pieczenia i wytwarzania produktów mącznych, ale przede wszystkim do zagęszczania sosów, zup, majonezów.

 
skład: 100% mąka amarantusowa
 

Przechowywać w suchym zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu