Twój koszyk jest pusty ...

Kategorie

Kontakt

  • proGSM Radosław Pasek
    ul. Kazimierza Wielkiego 1
    58-100 Świdnica
    NIP: 884-209-94-57
  • E-mail:sklep@olivita.pl
  • Telefon74 853 00 00
    508 241 313
  • Fax74 853 00 00
  • Gadu Gadu2468351
  • Godziny działania sklepupn. - pt. 10.00 - 19.00, w soboty 10.00 - 14.00

Informacje

Bestsellery

Hity sklepowe

Systemy płatności

  • tpay.com

Chmura tagów

» » Olej z pestek czarnej porzeczki 100 ml
   Olej z pestek czarnej porzeczki 100 ml

Olej z pestek czarnej porzeczki 100 ml

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 18,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 18,00 zł
Kurier (pobranie) - 18,00 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 25,50 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Kupując ten produkt otrzymasz od nas 26 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
 Czarna porzeczka (Ribes nigrum), to krzew owocowy powszechnie uprawiany w Polsce. Jego owoce posiadają silne właściwości przeciwutleniające, m.in. ze względu na obecność polifenoli i witaminy C. Czarna porzeczka działa przeciwnowotworowo, obniża stężenie cholesterolu we krwi, normalizuje glikemię, ogranicza wzrost Helicobacter pylori oraz namnażanie wirusa grypy. Antocyjany zawarte w czarnej porzeczce korzystnie wpływają na ostrość widzenia i można je wykorzystać w leczeniu jaskry i krótkowzroczności. Olej z nasion czarnej porzeczki uznaje się za produkt o szczególnej wartości zdrowotnej (bioolej) ze względu na skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i stosuje się w leczeniu chorób układu krążenia, łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, a także profilaktyce i leczeniu atopowego zapalenia skóry. 


Olej z czarnej porzeczki
Przetwórstwo czarnej porzeczki nie skutkuje dużymi stratami substancji przeciwutleniających. Po 6 miesiącach przechowywania w temp. 5-6ºC bez dostępu światła ekstraktów z wytłoków z czarnej porzeczki, zawartość antocyjanów i polifenoli obniżyła się odpowiednio o 22 i o 10%. Ponieważ większość związków aktywnych biologicznie pozostaje w wytłokach, produkty uboczne związane z przetwórstwem czarnej porzeczki, np. pozyskiwaniem oleju z pestek, mogą być wykorzystywane jako cenne dodatki do produktów spożywczych, jak herbaty, galaretki, kisiele oraz stanowić wartościowy suplement diety. Nasiona czarnej porzeczki zawierają znaczące ilości NNKT. Olej z nasion czarnej porzeczki (ONCP) w 78% składa się z PUFA, w tym w 13-17% z GLA i w 13% z ALA. Co istotne, w ONCP wzajemna proporcja pomiędzy kwasami z rodziny n-6 i n-3 jest relatywnie korzystna (4:1). Zawartość kwasów PUFA n-3: ALA i stearydynowego wynosi 15%, a więc olej ten dorównuje pod tym względem olejom rybnym. Charakteryzuje się on ponadto zasobnością w wit. E, 2-krotnie większą niż olej rzepakowy. Zawartość steroli jest w tym oleju również znacząca (do 82%). PUFA pełnią istotną rolę w prewencji wielu chorób przewlekłych, przede wszystkim schorzeń układu krążenia, ale także, jak w przypadku GLA – alergii czy chorób przebiegających ze stanami zapalnymi. Na tym jednak nie kończy się spektrum oddziaływań zdrowotnych oleju z nasion czarnej porzeczki. Dzięki fitosterolom, karotenoidom, flawonoidom, tokochromanolom i kwasom fenolowym posiada on właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. W badaniu porównującym oleje z nasion różnych owoców: czarnej porzeczki, jabłek, truskawek i malin stwierdzono, że w oleju z Ribes nigrum występują największe ilości α-tokoferolu (84,32±7,5 mg/100  g, czyli 115-138 IU/100 g) oraz fitosteroli (6824,9 µg/g). Wszystkie oleje z nasion wymienionych owoców, szczególnie zaś ONCP, mogą być traktowane jako oleje o szczególnej wartości zdrowotnej (biooleje) ze względu na skład kwasów tłuszczowych oraz obecność innych biologicznie aktywnych związków. W badaniu porównującym oleje z różnych gatunków porzeczki – czarnej, czerwonej i białej, stwierdzono, że w ONCP występują wyższe stężenia kwasu linolowego, GLA oraz kwasu palmitynowego i mniejsze kwasu ALA i kwasu oleinowego. ONCP jest trzecim, obok popularnych olejów z wiesiołka i ogórecznika, źródłem GLA, jednak w przeciwieństwie do nich – zawiera znaczące ilości także innych cennych kwasów tłuszczowych, jak ALA i stearydynowy (2-4%/100 g).

Oddziaływanie ONCP na organizm Tahvonen i wsp. porównali wpływ ONCP oraz oleju rybiego na gospodarkę lipidową u ludzi. Olej z porzeczki w ilości 3 g lub 2,8 g oleju rybiego podawano codziennie 15 zdrowym kobietom w dwóch cyklach przez 4 tygodnie. Suplementacja ONCP w porównaniu do oleju rybiego w większym stopniu zwiększała stężenie GLA w triacyloglicerolach i estrach cholesterolu oraz obniżała stężenie cholesterolu LDL. W badaniu na szczurach również potwierdzono korzystne oddziaływanie ONCP na profil lipidowy. Szczury poddano działaniu diety wysokotłuszczowej i niskobłonnikowej przez 8 tygodni. Po wdrożeniu terapii ONCP obniżyło się stężenie trójglicerydów, wzrosło stężenie cholesterolu HDL oraz zmniejszyły się depozyty tłuszczu w wątrobie. ONCP przypuszczalnie może znaleźć zastosowanie w leczeniu chorób skóry – łuszczycy oraz trądziku pospolitego, głównie ze względu na obecność przeciwzapalnego GLA. Oceniano wpływ podaży ONCP przez 6 miesięcy na homeostazę DGLA (kwasu dihomo-γ-linolenowego) u 21 dzieci chorych na fenyloketonurię. Wzrost stężenia DGLA we krwi był istotnie statystycznie większy niż w grupie kontrolnej dzieci zdrowych. Związki polifenolowe występujące w czarnej porzeczce obniżają stężenie IL-4 oraz IL-13, które stymulują produkcję eotaksyny-3 (CCL26). CCL26 niekorzystnie wpływa na niszczenie nabłonka dróg oddechowych. Z nasion porzeczki czarnej wyizolowano polisacharydy o wysokiej masie cząsteczkowej, które in vitro hamowały adhezję Helicobacter pylori do błony śluzowej żołądka. Przypuszczalnie ekstrakty z porzeczki można wykorzystać w terapii niektórych schorzeń przewodu pokarmowego. Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą wykazało skuteczność ONCP w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) u 34 pacjentów. Podaż przez 6 miesięcy skutkowała znaczącą poprawą – dochodziło do zmniejszenia bólu i tkliwości w obrębie stawów, jednocześnie nie powodując żadnych skutków ubocznych. U osób starszych ONCP może wspomagać odporność. W randomizowanym badaniu z podwójnie ślepą próbą znacząco zwiększyła się odpowiedź odporno- ściowa przeciwko antygenom toksoidu tężcowego oraz T. mentagrophytes w porównaniu do pomiarów sprzed suplementacji. U osób z grupy badanej zaobserwowano znaczący spadek stężenia prostaglandyny E2 (PGE2), przypuszczalnie na skutek spowalniania jej produkcji przez GLA. Spożycie ONCP wywiera również korzystne działanie kosmetyczne. W randomizowanym badaniu z udziałem 120 kobiet w wieku 18-65 lat wykazano, że 6-miesięczna suplementacja mieszanką, w skład której wchodził ONCP istotnie statystycznie zapobiegała wypadaniu włosów (p<0,001) oraz poprawiała ich gęstość (p<0,001). Ważnym obszarem wykorzystania ONCP jest profilaktyka i leczenie atopowego zapalenia skóry (AZS) u dzieci młodszych. Wysoka częstość występowania AZS może mieć związek z niedostatecznym spożyciem NNKT [89]. U niemowląt z AZS stwierdza się mniejsze niż u zdrowych stężenia NNKT w surowicy oraz zmieniony stosunek kwasów n-3 do n-6 na niekorzyść tych pierwszych oraz obniżone stężenie GLA. U chorych na AZS stwierdzono podwyższone stężenia LA w surowicy i obniżone poziomu metabolitów LA – GLA, ALA i DGLA, prawdopodobnie uwarunkowane niedoborami enzymu delta-6-desaturazy, konwertującego LA do GLA [93, 94]. Suplementacja ONCP podwyższała stężenie DGLA w osoczu, co jest wskaźnikiem zwiększonej zdolności organizmu do produkcji przeciwzapalnych eikozanoidów. Przypuszczalnie bezpośrednia podaż GLA, uniezależniająca od konwersji LA, przynosi korzystne wyniki w leczeniu AZS. W prewencji AZS ważną rolę odgrywa dieta kobiety w ciąży oraz w czasie karmienia piersią. Skład kwasów tłuszczowych mleka zależy od diety. W pokarmie matek dzieci z AZS stwierdzono małe stężenia kwasów wielonienasyconych z rodziny n-3 i niedostateczne spożycie PUFA. Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą wykazało, że niemowlęta matek, które w czasie ciąży otrzymywały ONCP, istotnie statystycznie rzadziej chorowały na AZS w 12. miesiącu życia niż dzieci kobiet, które otrzymywały oliwę z oliwek (33 vs 47,3%). Ponadto u dzieci z grupy badawczej przebieg choroby był łagodniejszy. Nie wykazano jednakże znaczącej różnicy w częstości AZS u tych pacjentów w wieku 24 miesięcy, co sugeruje możliwość wykorzystania tego oleju w profilaktyce AZS jedynie we wczesnym etapie życia dziecka. Przeglądy piśmiennictwa dotyczącego wpływu suplementacji w ciąży i w czasie laktacji u ludzi, a także badanie na psach, podkreślają korzystne działanie ONCP w prewencji AZS. NNKT są niezbędne dla kształtowania układu immunologicznego w okresie płodowym. Suplementacja kwasami PUFA w okresie ciąży ma działanie immunomodulujące. Na jej skutek dochodzi do zmniejszenia stężenia IL-4 oraz wzrostu stężenia IFN-γ w pokarmie matki, którego stężenia są niższe u matek dzieci z AZS niż u kobiet posiadających zdrowe potomstwo. Ponadto NNKT są konwertowane do eikozanoidów – tromboksanów, leukotrienów i prostaglandyn, które pełnią ważną rolę w regulacji zapalenia skóry oraz reakcji odpornościowych. Komitet ds. Żywienia ESPGHAN zaleca wzbogacanie mieszanek mlecznych dla niemowląt o małej urodzeniowej masie ciała w metabolity zarówno LA, jak i ALA na poziomie zbliżonym do zawartości w mleku kobiecym.  W Europie Zachodniej i USA ONCP wykorzystuje się jako dodatek do różnych produktów spożywczych, jak jogurty, czy sosy sałatkowe. W żadnym z długoterminowych badań klinicznych nie stwierdzono skutków ubocznych suplementacji ONCP.
 
Wartość odżywcza w 100 g w porcji: 1 łyżeczka (4g) % RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 148 kJ/ 36 kcal 2 %
Tłuszcz 100 g 4 g 6 %
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 8 g 0 g 0 %
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 14 g 1 g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 78 g 3 g -
Węglowodany 0 g 0 g 0 %
W tym cukry 0 g 0 g 0 %
Białko 0 g 0 g 0 %
Sól 0 g 0 g 0 %

Kwasy tłuszczowe omega-3 15 g/100 g produktu
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal 
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu 
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce. 
Zastosowanie: na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia. 
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach: może zawierać: gluten,sezam, soję,orzechy:ziemne,laskowe,włoskie,makadamia,migdały


 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.

Napisz recenzję
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl