Czarna porzeczka (Ribes nigrum), to krzew owocowy powszechnie uprawiany w Polsce. Jego owoce posiadają silne właściwości przeciwutleniające, m.in. ze względu na obecność polifenoli i witaminy C. Czarna porzeczka działa przeciwnowotworowo, obniża stężenie cholesterolu we krwi, normalizuje glikemię, ogranicza wzrost Helicobacter pylori oraz namnażanie wirusa grypy. Antocyjany zawarte w czarnej porzeczce korzystnie wpływają na ostrość widzenia i można je wykorzystać w leczeniu jaskry i krótkowzroczności. Olej z nasion czarnej porzeczki uznaje się za produkt o szczególnej wartości zdrowotnej (bioolej) ze względu na skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i stosuje się w leczeniu chorób układu krążenia, łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, a także profilaktyce i leczeniu atopowego zapalenia skóry.
Składniki: Olej z pestek czarnej porzeczki zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Olej z pestek czarnej porzeczki pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno pestek czarnej porzeczki polskiego pochodzenia. Siła i naturalna moc zamknięta w pestce czarnej porzeczki stała się naszą inspiracją do poszukiwań technologii, która pozwoliłaby na pozyskanie oleju bez uszczerbku na wartościach bezcennych substancji aktywnych. Nasza wiedza, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że dziś możemy szczycić się produkcją tego oleju, jako jedna z pierwszych firm w Polsce.
Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.
Charakteryzuje go:
– wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (92 g/100 g),
– wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omeg-3 ( 15 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (około 78 g/100 g),
– obecność kwasu gammalinolenowego GLA (13-14 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (118 mg/100 g).
Na szczególną uwagę zasługuje niemalże idealna proporcja kwasów tłuszczowych omega 6 : omega 3 ( 3,6 : 1) i proporcji witaminy E do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż w diecie bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E jest niezbędna jako antyoksydant.
Kwas linolowy (LA) i alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia: 10 g LA dziennie i 2 g ALA dziennie.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, lodów, sałatek, koktajli, jogurtów lub innych potraw.
Olej ten posiada aromatyczny-owocowy, charakterystyczny dla oleju z pestek czarnej porzeczki smak i zapach. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Dominuje i podkreśla smak potrawy.
Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w porcji: 1 łyżeczka (4g) |
% RWS* w porcji |
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
148 kJ/ 36 kcal |
2 % |
Tłuszcz |
100 g |
4 g |
6 % |
W tym: |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
8 g |
0 g |
0 % |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
14 g |
1 g |
- |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
78 g |
3 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0 % |
W tym cukry |
0 g |
0 g |
0 % |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól |
0 g |
0 g |
0 % |
Kwasy tłuszczowe omega-3 15 g/100 g produktu
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.
Zastosowanie: na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach: może zawierać: gluten,sezam, soję,orzechy:ziemne,laskowe,włoskie,makadamia,migdały