Twój koszyk jest pusty ...

Kategorie

Kontakt

  • proGSM Radosław Pasek
    ul. Kazimierza Wielkiego 1
    58-100 Świdnica
    NIP: 884-209-94-57
  • E-mail:sklep@olivita.pl
  • Telefon74 853 00 00
    508 241 313
  • Fax74 853 00 00
  • Gadu Gadu2468351
  • Godziny działania sklepupn. - pt. 10.00 - 19.00, w soboty 10.00 - 14.00

Informacje

Bestsellery

Hity sklepowe

Systemy płatności

  • tpay.com

Chmura tagów

» » Kosmetyczny olej z ostropestu 50 ml
Kosmetyczny olej z ostropestu 50 ml

Kosmetyczny olej z ostropestu 50 ml

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 18,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 18,00 zł
Kurier (pobranie) - 18,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy:

Cena: 17,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Kupując ten produkt otrzymasz od nas 17 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Ostropest plamisty (Sylibummarianum) to roślina należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, ale rozprzestrzeniła się w wielu regionach świata, także na terytorium Polski. Ta roślina uprawna wyglądem przypomina oset. W ogrodach i obszarach ruderalnych możemy natknąć się na jej formę zdziczałą. Owocem ostropestu jest niełupka. To właśnie ta część rośliny kryje w sobie substancje lecznicze, które swoje zastosowanie znajdują także w kosmetyce.

 

Owocnia i łupina nasienna owocu zawierają do 98% wszystkich flawonolignanów, które znajdują się w niełupce. Flawonolignany to związki zaliczane do flawonoidów. W Silybummarianum są one określane jako sylimaryna. Niełupki ostropestu zawierają od 2 do 3% tego standaryzowanego ekstraktu. Do sylimaryny zalicza się:

- sylibinę - stanowi od 50 do 60% ekstraktu,

- izosylibinę - stanowi do 5% ekstraktu,

- sylikrystynę - stanowi do 20% ekstraktu,

- sylidianinę - stanowi ok. 15% ekstraktu.

Z ekstraktu tej rośliny wykonuje się preparaty, które stosowane są w leczeniu schorzeń wątroby. Dla kosmetologii ważny jest olej pozyskiwany z tej rośliny, a konkretniej kwasy tłuszczowe wchodzące w jego skład. Olej powstający przy przerobie technologicznym ostropestu traktuje się jako odpad i przeznacza do produkcji biopaliw. Z wytłoków natomiast pozyskuje się sylimarynę.

Część sylimaryny podczas przerobu technologicznego przechodzi do frakcji oleju, z tego względu nie może być on używany jako olej spożywczy. Oprócz sylimaryny w skład oleju wchodzą wielonienasycone kwasy tłuszczowe o 18 - 22 atomów węgla. Uformowany w ten sposób przez naturę olej może stanowić część składową kosmetyków. Taki komponent stanowi swoistą pułapkę dla wolnych rodników.

Preparaty kosmetyczne z olejem ostropestu zawierają do 1% sylimaryny. Działanie antyoksydacyjne takich preparatów jest ważne przy uszkodzeniach skóry spowodowanych promieniowaniem UVB oraz przy objawach starzenia się skóry. Związki chemiczne sylimaryny stymulują proliferację keratynocytów, produkcję kolagenu typu I i elastyny. Świadczy to o typowym działaniu anti - aging. Doświadczenia na modelach zwierzęcych udowodniły działanie fotoprotekcyjne i działanie hamujące fotokarcynogenezęsylimaryny. Ekstrakt ostropestu wykazał również funkcje łagodzące przy kontaktowym zapaleniu skóry. Maści z sylimaryną przyspieszają gojenie ran, a kremy z substancjami aktywnymi ostropestu dają efekty przy leczeniu rumienia skórnego. Redukcja zaczerwienia w tym schorzeniu spowodowana była polepszeniem homeostazy skóry i poprawą mikrocyrkulacji w jej naczyniach krwionośnych. Kompleks flawonolignanów stosowany w kremach ma potencjalne działanie wybielające, ponieważ obniża poziom melaniny w skórze, dodatkowo wykazuje również czynności przeciwzapalne. Efektem stosowania takich kremów jest rozjaśniona cera, która charakteryzuje się lepszymi zdolnościami regeneracyjnymi. W 2003 roku otrzymano frakcje hydrolizatów białek z owocu ostropestu, które wykazywały aktywność przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą. Sugeruje to wykorzystanie kolejnego odpadu poprodukcyjnego, jakim są białka, w przemyśle kosmetycznym, a mianowicie konserwanty w preparatach kosmetycznych można zastąpić frakcjami hydrolizatów białek ostropestu.

Składniki ostropestu można spotkać  w takich preparatach kosmetycznych jak żele, kremy, płyny, emulsje i maski.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.

Napisz recenzję
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl